Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα

Μου ζητήσατε μελομακάρονα και δε μπορούσα να σας χαλάσω χατίρι...!!! Έψαξα να βρω την καλύτερη συνταγή...και νομίζω πως την βρήκα!!! Είναι πολύ εύκολη...γρήγορη...με απλά υλικά και όσοι τα δοκίμασαν είπαν τα καλύτερα....!!!

Τι χρειαζόμαστε;
  • 2 φλ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 2 κ.σ κανέλα
  • 1 κ.γλ γαρύφαλλο σκόνη(προαιρετικά)
  • 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ μπεικιν πάουντερ
  • 1 κ. γλ κοφτή σόδα μαγειρικής
  • 1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
και για το σιροπάκι....
  • 2 φλ ζάχαρη
  • 2 φλ μέλι
  • 2 φλ νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.σ χυμός λεμονιού
  • φλούδα λεμονιού
  • Καρύδια αλεσμένα για το πασπάλισμα
Ξεκινάμε λοιπόν:
Βήμα 1:Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη.
Βήμα 2:Προσθέτουμε το χυμό,το κονιάκ,τη κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. 
Βήμα 3: Ανακατεύοντας με το χέρι, προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. 
Βήμα 4: Βάζουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα αλλά προσέχουμε να μην γίνει σκληρή.
Βήμα 5:Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα (ρηχό ταψί) αφού πρώτα τους κάνουμε τα χαρακτηριστικά σχεδιάκια είτε με τον λεπτό τρίφτη είτε με το οδοντωτό κόφτη ζύμης είτε με ένα πιρούνι.
Βήμα 6: Ψήνουμε ένα ένα ταψί (για καλύτερο αποτέλεσμα),σε προθερμασμένο φούρνο πάνω-κάτω αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά( ανάλογα με το φούρνο σας).
Βήμα 7: Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά.
Βήμα 8: Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα απ το φούρνο τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι (να μη βράζει!!) και τα βγάζουμε σύντομα με τρυπητή κουτάλα, ώστε να μην μας διαλύσουν,τα  τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι.
Καλή επιτυχία & Καλή όρεξη!!!
tips: Τα αφήνετε στο σιρόπι όσο χρόνο θέλετε για να το απορροφήσουν ανάλογα με το πόσο σιροπιαστά τα θέλετε....αλλά μην το παρακάνετε γιατί θα σπάσουν!!!
Αυτή τη συνταγή τη βρήκα στο http://kouzinoskalismata.blogspot.gr/2009/12/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου